woensdag, februari 23, 2005

Haagsche Bluf

Haagsche Bluf

Verstopt in de binnenstad ligt winkelcentrum Haagsche Bluf met boetiekjes en andere zaakjes. Een beetje truttig, maar het pleintje vind ik toch wel aardig. Een aantal oude gevels uit Den Haag is er gekopieerd en bovendien staat er een kopie van een Italiaanse klokkentoren. Op de site staat bij elke gevel een korte beschrijving.

's Zomers was er vaak live-muziek, maar de komende tijd zal het er wel stil worden ...

Rel om muziek in Haagse binnenstad

door Henk Ruijl

DEN HAAG | Het is binnenkort afgelopen met de door velen gewaardeerde live-muziek die elke zaterdag en zondag is te beluisteren in het winkelgebied Haagsche Bluf in Den Haag. Eigenaar Geste Groep ziet zich gedwongen de studenten van het Koninklijk Conservatorium en gitarist Hugo van Haastert, die er beurtelings spelen, het zwijgen op te leggen.
Een meningsverschil met een buurtbewoner ligt ten grondslag aan het besluit. Waar de initiatiefnemers van de Haagsche Bluf de muziek ten gehore brengen om de binnenstad op te vrolijken, is een van de omwonenden een andere mening toegedaan: er is sprake van geluidsoverlast. De gemeente Den Haag heeft nu de knoop doorgehakt: er mag geen muziek in het openbaar meer klinken. Op straffe van een boete of het verzegelen van het podium. Een woordvoerster bevestigt dit. (Haagsche Courant, 16-02-2005)

zondag, februari 13, 2005

De Vaillantlaan

Project Masterplan Vaillantlaan - Architectuur.ORG
Aanplant bomen op de Vaillantlaan
De rode bouwmeester (De Groene Amsterdammer)

De Schilderswijk is ooit als arbeiderswijk uit de grond gestampt. De kwaliteit van de huizen was van meet af aan erg slecht. Geen wonder dat in de jaren zeventig al grote delen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Helaas was deze stadsvernieuwing niet echt een vooruitgang. De Hoefkade is echt een ratjetoe geworden. Veel te krap en levensgevaarlijk voor fietsers. Eind jaren 80 is er opeens een omslag: de Vaillantlaan. Het heeft behoorlijk wat gekost en misschien is het uiteindelijk wel een beetje monotoon, maar de Vaillantlaan oogt veel rustiger en harmonieuzer dan de straten die in de jaren 70 en begin jaren 80 zijn aangepakt. Wat ik wel jammer vind, is dat de Vaillantlaan onderdeel is van de CentrumRing en dat er veel verkeer doorheen rijdt. Ook had de kruising met de Hobbemastraat nog wel wat meer pit kunnen hebben. Het is jammer dat er daar niet echt een plein met wat meer bomen en eventueel terrassen is verschenen. De bebouwing op de hoeken had ook best wat hoger gekund. Een laatste kritiekpunt vind ik de keuze van de bomen. Men heeft er nu linden geplant. Op zich best mooie bomen, maar voor de allure had ik toch liever platanen gezien. Die passen eigenlijk wel erg goed bij het mediterrane karakter van de laan.

Kruising Hobbemastraat-Vaillantlaan

Platanen