woensdag, juni 22, 2005

Wie is de baas in België? Wat(s)keburt?

Metro
Elio di Rupo

Wie is de echte leider van Nederland? Balkenende? Tja... Ik geloof dat we in Nederland niet één persoon hebben die echt veel overwicht en invloed heeft. De enige die daar in de buurt komt, vind ik toch koningin Beatrix. Zij is een constante met wie elke politicus terdege rekening moet houden.
In België is het ook maar de vraag wie de machtigste is. Voor Wallonië is het duidelijk: de flamboyante Elio di Rupo, voorman van de almachtige Parti Socialiste en voormalig premier van de Waalse Regering. Tegenwoordig stort hij zich op het Nederlands. Zodra Waalse politici zich aan de taal van de Vlamingen wagen, dan kun je er donder op zeggen dat ze ambities hebben. Wil Elio di Rupo misschien premier van België worden?

Als je Waalse politici hoort spreken, dan krijg je de indruk dat onze taal onmogelijk te leren is. Niets is minder waar: het is vooral hautain gedrag. Je zou als Waal eens perfect Nederlands spreken, dan neemt geen Vlaming meer de moeite om Frans met je te spreken. Nu is het Nederlands van Di Rupo niet om aan te horen. Hij zou zo mee kunnen zingen met de jongens van de Jeugd van Tegenwoordig. En jawel: de eerste mixen met Elio di Rupo in Watskeburt zijn er al! Luuster 'ier maar naar, dan oe'eet je 'oe 'et klinkt!

"Ik 'eb keen keld nodik?", dit le roi des menteurs.