dinsdag, augustus 10, 2004

Klassieke Top 100 Aller Tijden

Klassieke top 100 Aller Tijden

Al een paar jaar brengt Radio 2 jaarlijks een top 2000. Een gemakkelijke opvulling van de dagen tussen kerst en oud en nieuw. Echt heel erg opwindend is het niet, omdat Queen met Bohemian Rhapsody jaar in jaar uit op 1 staat.
Er bestaat ook een klassieke pendant. En jawel: ook hier doet het fenomeen zich voor van een onveranderlijke nummer 1. Vivaldi's Vier Jaargetijden. Mooi, maar ach, je moet het ook weer niet te vaak draaien. En Nederland zou Nederland niet zijn als de Matthäus Passion ook niet hoog zou eindigen. Maar het is toch wel erg veel verzamelcdwerk wat er in de lijst staat. Muziek voor miljoenen! Romantische Morgenstunden! Power Classics!
En dan heb je ook wel erg veel jojoplaten (waren het maar Yo Yo-platen): de Boléro zwalkt van 8 via 20 naar 7. Of het meesterlijke en hoogklassieke Ave Maria van Gounod: van 28 via 90 naar 17. Heeft dit iets te maken met het opduiken van nieuwe verzamelcd's, het plotseling overlijden van prominenten (het Candle-in-the-Wind-effect) of de programmering van het Prinsengrachtconcert? Wat doet trouwens Petra Berger in die lijst! Kom op zeg: dat is op zijn best cross-over muziek. Maar klassiek? Nee!
Ik mis veel en ik zou er veel uit willen knikkeren. Maar ach, het is toch wel leuk om te zien dat ik in veel opzichten niet alleen sta ... en soms juist wel! Heerlijk dat Sjostakovitsj's symfonieën nog niet tot "Miljoenen"-muziek zijn verworden!

Geen opmerkingen: