woensdag, september 29, 2004

Christelijk fundamentalisme

De Wet en het Tweede Gebod (Christen Gemeenten van God)
Uitsluiting bij Jehova's getuigen

Hen die buiten zijn, zal God oordelen. Doet, wie niet deugt, uit uw midden weg. (1 Korinthiërs 5:13)
Zo zult gij het kwaad uit uw midden wegdoen, want de overigen zullen dit horen en vrezen en niet weer zulk een kwaad in uw midden doen. (Deuteronomium 19:19-20)

Bij fundamentalisten denk je al snel aan moslims, maar ook in christelijke hoek kom je mensen tegen die de letter heel serieus nemen. De consequentie daarvan laat zich haast raden: afwijzing van het contact met de "wereld". Jehova's getuigen spreken bijvoorbeeld van mensen die "in de waarheid" zijn en zij die "in de wereld" zijn. Degenen die regels overtreden, worden uitgesloten.

In de westerse wereld loopt er niet zozeer een scheidslijn tussen christenen en agnosten/atheïsten, maar juist eerder tussen mensen die een bepaald heilig boek als leiddraad voor alles zien en mensen die aan de rede het primaat toekennen. Het is dan ook verbijsterend voor mensen uit de tweede groep, waartoe ik mij reken, om te zien hoe fundamentalisten eigen leden kunnen verstoten als waren ze melaats. De "wereld" is een poel van verderf, die zo veel mogelijk vermeden moet worden. Deze christenfundamentalistische inquisitie - zo zou ik het toch willen noemen - mag dan weliswaar niet meer fysiek straffen, geestelijk doet ze dat echter wel. Moet je nou hier je schouders over ophalen of niet?

Een aardige film rond dit thema is "Uitgesloten".

Telefilm
Zie ook deze recensie in NRC.

1 opmerking:

Jeroen zei

hoi,
zogenaamde 'Jehova getuigen' worden in het gehele christendom niet als christenen (h)erkent. Ze geloven niet dat de Heer Jezus God zelf is en daar valt en staat het christelijk geloof mee. Een JG'er zal dus nooit een christelijke fundamentalist kunnen zijn.
gr.