zaterdag, september 11, 2004

Open Monumenten Dag

Open Monumenten Dag

Open Monumentendag is een geweldig fenomeen. Er is eigenlijk maar één probleem: betutteling. Het is altijd weer vervelend als je niet op eigen gelegenheid mag rondkijken met een stenciltje, maar met een gids mee moet. Nu zijn die gidsen zelf vaak niet het probleem, maar juist het feit dat de interesses (en als ik het mag zeggen: niveaus) van de mensen die meegaan enorm verschillen.
Rondleiden is natuurlijk niet gemakkelijk. Wat ga je vertellen? Kies je voor de "beleving" of juist voor het benadrukken van het belang van iets? Maar vraag je in ieder geval af of de bezoeker wel wil worden rondgeleid. Ik denk dat drie groepen mensen zitten te wachten op rondleidingen: 1) degenen die te lui zijn om zelf op onderzoek uit te gaan en/of er een hekel aan hebben om zelf informatie tot zich te nemen; 2) degenen die een expert willen horen die hen wijst op de belangrijkste punten en dus zo de informatie voor ze schift; 3) degenen die alles samen willen beleven of verlegen zitten om een praatje. Groep 2 begrijp ik goed. Als je niet schift, word je geschift. (Flauwe woordspeling! *grijns*) Bij groep 3 denk ik: dat kan ook zonder rondleiding. Spreek gewoon iemand aan die ook rondkijkt, maar ga de ander dan niet claimen!

En het is eigenlijk zo gemakkelijk (gesteld dat men geen rondleidingen geeft om de bezoekers in "het gareel te houden" of om te voorkomen dat het gebouw verstopt raakt):

Laat de mensen hun eigen gang gaan. Verschaf informatie in verschillende belangstellingsniveaus en voilà... iedereen blij! Het is net als met reisgidsen: die lopen op van zeer beknopt met als centrale punt "dit moet u gezien hebben" tot reisgidsen waar je echt alles in kunt vinden en die je kunt raadplegen zodra je iets ziet wat jou interesseert.
Zet - indien mogelijk - "gidsen" op een vaste plek. Laat ze optreden als gastheren. Dat vind ik altijd fijn, want je hoeft immers niet te luisteren en als je wel informatie wilt, dan krijg je vaak informatie op maat, want niets is immers zo fijn voor gidsen (en leraren!) om zo af en toe even alles te kunnen geven aan mensen die echt geïnteresseerd zijn.



Geen opmerkingen: