vrijdag, oktober 22, 2004

Caviadrama

Probleem van de week

Toen ik zeven was, heb ik tranen met tuiten gehuild om het versterven van ons konijn Dinkey. Gelukkig was hij oud en der dagen zat. Dus ik kon er zelf niets aan doen.
Maar het pletten van een cavia bij de buren is toch heel wat ernstiger. Lees dit schitterende dilemma dat Beatrijs Ritsema kreeg toegestuurd.

donderdag, oktober 21, 2004

Vlaams Blok - Nationale webstek

Vlaams Blok - Nationale webstek

Is het Vlaams Blok salonfähig?

Het Vlaams Blok is aan het opschuiven naar het midden. De scherpe kantjes zijn weg, maar toch is het maar de vraag of de partij wel fris is. In het onderstaande ga ik de belangrijkste punten bij langs zoals ze op de website van het Vlaams Blok worden gepresenteerd en ik probeer ze te wegen.

De belangrijkste punten:

- Het Vlaams Blok wil als enige Vlaamse (en ook Belgische) partij de scheiding van Wallonië en Vlaanderen. Het Blok voert als belangrijkste argument voor de onafhankelijkheid de enorme transfer van miljarden naar Wallonië aan en ziet in het Waalse optreden een blokkade voor de Vlaamse meerderheid. Makkelijk scoren is dat! Het woord Waal en Wallonië werkt als een rode lap op de stier bij een groot deel van de bevolking. Maar is het Vlaams Blok ook niet vanwege andere redenen voor de onafhankelijkheid? Ja. Maar die worden hier niet gepresenteerd. Met de onafhankelijkheid van Vlaanderen is op zich niets mis, maar de redenen ervoor doen er wel toe. Ik denk dat naast "dietse" overwegingen ook electorale motieven een rol spelen: het Vlaams Blok gaat het verst van alle partijen en werpt zich zo op als de enige echte stem van de Vlaamse gedachte.
- Het Vlaams Blok presenteert zich als de stem van het volk; sterker nog: het presenteert zichzelf als het volk dat vertrapt wordt door de andere partijen en nooit mee mag doen. Deze slachtofferrol vervult het Vlaams Blok met verve. Het ontleent er natuurlijk zijn grote populariteit aan. Meeregeren wil het Blok (nog) helemaal niet. Dan maak je namelijk vuile handen en dan komt aan het sprookje een wreed einde.
- "Het gezin is voor het Vlaams Blok de hoeksteen van een gezonde samenleving." Hé, dit is toch echt een christendemocratisch punt. En tegelijkertijd zie je hier een relict van de bruine kanten die aan het Vlaams Blok gekleefd hebben. Of het Blok nog steeds extreem rechts is of niet, het deelt in ieder geval de obsessie met de fokdrift van extreem rechts. Hoe meer kleine Vlaminkjes, hoe beter. In ieder geval is het ook een gemakkelijk punt: gezinnen vormen de meest voorkomende levensvorm in de maatschappij en juist deze groep paaien is electoraal niet oninteressant.
- En het sluitstuk: het migrantenprobleem. Dit is echt het meest controversiële thema van het Vlaams Blok, want hoe fris is de partij hier? Dit zijn de belangrijkste punten:
* de immigratiestop moet waterdicht worden en het systeem van gezinshereniging herbekeken
* alleen politieke vluchtelingen uit Europa hebben recht op asiel
* wie niet in aanmerking komt voor asiel of illegaal in ons land verblijft, moet gerepatrieerd worden
* vreemdelingencriminaliteit moet onderzocht en aangepakt worden
* criminele vreemdelingen moeten uitgewezen worden
De eerste drie punten zijn het probleem niet; het venijn zit hem bij de laatste twee. De criminaliteit onder allochtonen is groter. (Dit kon je tot voor kort natuurlijk niet zeggen) Is dat een probleem? Ja. Maar stel dan vooral de wat, hoe en waarom-vraag! Waarom is het een probleem? Waarom is juist die criminaliteit groter? Wat is die criminaliteit precies? etc.etc. Hierin blinkt het Vlaams Blok niet uit: men stelt dat de vreemdelingencriminaliteit onderzocht moet worden. Dat is op zich prima. Maar tegelijk daarna: "...en aangepakt worden". Dit is typische stijl van het Vlaams Blok: wat zal de lezer onthouden? Precies: het punt van het aanpakken. Het Vlaams Blok nuanceert te weinig en redeneert vaak als een puber: "Maar zij hebben...., maar zij doen....., maar zij....."
Punt nummer vijf versterkt deze hele teneur: eerst hadden we het over onderzoeken, toen over uitpakken en voilà: we gaan ze uitwijzen! Dit is een climax: de punten worden steeds sterker. Weg nuance!
Er is nog een ander probleem. Op haar website stelt het Vlaams Blok (en hier nuanceert men opeens wel!) dat het niets tegen migranten heeft die goed geïntegreerd zijn. "Uiteraard zal een deel van de in Vlaanderen verblijvende vreemdelingen hier willen blijven en zijn toekomst willen verbinden met die van ons volk." Lees dit eens goed! Dit is erg listig: het zit hem in het woord "uiteraard" en "deel". De vreemdelingen worden niet over één kam geschoren, maar een groot deel (en wat is dat? deel is toch wel erg vaag!) wil blijkbaar niet integreren en met het Vlaamse volk verbonden zijn. "Dat kan best voor het Vlaams Blok. Maar wij vinden dat de toekenning van onze nationaliteit het sluitstuk en de beloning moet zijn van een geslaagd integratieproces. Het Vlaams Blok wil dan ook de veel te snel- Belg-wet ongedaan maken. Bovendien vinden wij dat stemrecht gekoppeld moet blijven aan het bezit van onze nationaliteit. Terzake vragen wij een bindende volksraadpleging." Dit is het Vlaams Blok zoals het zich steeds meer presenteert: de scherpe kantjes van het "vol is vol" zijn eraf. Tevens wordt het "eigen volk" een beetje opgerekt. "Eigen volk" bestaat nu ook uit diegenen die integreren en hun lot aan het Vlaamse volk verbonden hebben. Maar toch klinkt dit raar: het klinkt te etnisch. Betekent dit dat een vreemdeling alleen zijn lot aan het Vlaamse volk kan verbinden of er ook echt deel van uit kan maken?

Dit stuk is zeker niet volledig. Toch vielen mij al bij een eerste bezoek aan de website allerlei zaken op. Het Vlaams Blok blinkt uit in vaagheid en oneliners. Gezien het onfrisse verleden geef ik het Vlaams Blok daarom zeker niet het voordeel van de twijfel. Het Vlaams Blok heeft volgens mij (nog steeds) een verborgen agenda. Op de vraag of het Vlaams Blok extreem rechts kan ik geen duidelijk "nee" laten horen. En dat maakt deze partij wat mij betreft dus verdacht genoeg. Gediskwalificeerd dus!

Vergeleken met Nederland doet zich de problematische kwestie van de "Belgische kwestie" voor. Het Vlaams Blok is de enig overgebleven partij die zich ten volle inzet voor Vlaanderens onafhankelijkheid. (De enige partij die daaraan kan tippen in Nederland is de Fryske Nasjonale Partij.) Bij ons is er geen enkele partij die onomwonden het staatsbestel wil wijzigen. Hoogstens wil men het koningschap omvormen tot een lintendoorknippend instituut. Ik heb de SP nog niet gezien met de leus: "Leve de republiek!"
Het Vlaams Blok is in ieder geval een diffuus amalgaam van standpunten. Ik vraag me dan ook af hoeveel procent van de Blokstemmers voor het punt van Vlaanderen onafhankelijk kiest, hoeveel voor de (repressieve) aanpak van migranten en hoeveel gewoon uit protest tegen de gevestigde orde.

Al ben ik geen Fortuynfan, toch zou ik België een ongelofelijk nichterige relschopper met theatrale trekjes toewensen die onverdacht genoeg is om de boel op te schudden. Bij voorkeur natuurlijk een Vlaming, want een Franstalige zou het in Vlaanderen niet ver schoppen.


dinsdag, oktober 19, 2004

VVD Den Haag: Merdan Yagmur: De fietspaden op, de Haagse lanen in!

Merdan Yagmur: De fietspaden op, de Haagse lanen in!
Iedereen moet op de fiets

Integratie komt op de fiets. Het mes snijdt hier aan meerdere kanten: de fiets maakt mobiel, kost weinig en bevordert de bereikbaarheid. Hoe meer mensen fietsen, hoe minder er de tram en de auto pakken! De Schilderswijk en Transvaal staan vol met auto's en er is geen doorkomen aan. Bovendien is tramlijn 6 erg druk. Ergens mooi natuurlijk, maar het zou nog beter zijn als veel van deze reizigers in plaats van het openbaar vervoer de fiets zouden nemen. Fietsen geeft rust, en ruimte.
Ook bij de VVD past het fietsbeleid heel goed in het programma: het is een goedkoop vervoermiddel en investeringen in de fietsinfrastructuur zijn relatief goedkoop en vergroten de bereikbaarheid in de stad.
Prima initiatief dus van Merdan Yagmur.

MtV liebt Günther

MTV liebt Günther

Einfach spitze!

maandag, oktober 18, 2004

Wedstrijd stilgelegd

NPS/VARA Zembla
(Met opvraagbare uitzending in Real en Media Player)

Daar gaan we weer! Midden-Noord is weer op dreef en veroorzaakt de stillegging van de wedstrijd ADO-PSV in de 81ste minuut.

Vorig jaar zond Zembla een interessante reportage uit over de harde kern van ADO Den Haag.

Interessante uitspraak in de eerste minuut van de uitzending:

"Deetman legt de wedstrijd stil op het moment dat er geroepen wordt: Hamas, Hamas, joden aan het gas."

zondag, oktober 17, 2004

Het Souterrain - Den Haag

Het Souterrain - Den Haag

Zondag 17 oktober, 19:17.

Een dag nadat Den Haag op zijn kop stond. Een dag waarop weer keurig strippenkaarten gestempeld worden of weer traditioneel zwart gereden wordt. Een dag waarop de eerste achtergelaten troep goed zichtbaar is in de tramtunnel. Een dag waarop de mensen in de tram zich alleen nog maar met hun partner, vriend(in) of familie bemoeien.

Maar alles lijkt te functioneren. De a's en de o's verstommen. De tramtunnel is nieuws geweest, maar verdwijnt uit de nieuwsrubrieken.

En wat doet de gemeente Den Haag? Niets! Geen fotoreportage en verdere berichten op haar speciale "Souterrain"-website. Sterker nog: het nieuws dat daar op staat is oud nieuws. Het knopje actueel had dan ook beter zo kunnen heten!

De gemeente wil dat er minder gezeken wordt over de tunnel. Geef dan zelf ook het goede voorbeeld en pak uit met een mooie reportage. Of zijn de o's en de a's gisteren niet gehoord? Burgemeester Deetman stond te wuiven op het Korte Voorhout naar een historische tramoptocht, maar in de nieuwe stations was hij toen het gewone volk erin mocht, niet meer te zien.

zaterdag, oktober 16, 2004

maandag, oktober 04, 2004

Omroephumor

Omroephumor

Nederland is het land van jovialiteit. In 90% van de gevallen heb ik daar geen moeite mee. Dus als ik in de trein zit en de conducteur is melig, dan glimlach ik.
Maar soms gaat het wel heel ver. Zie voor enkele mooie voorbeelden op de site boven.

zondag, oktober 03, 2004

Monumentale Kerken in Antwerpen Stad - Antwerpen, Churches and Tourism

Monumentale Kerken in Antwerpen Stad - Antwerpen, Churches and Tourism

Voor het eerst sinds jaren heb ik Antwerpen weer eens bezocht.
Antwerpen ga je nu nog per spoor met een grote boog binnen, maar er wordt volop gewerkt aan een boortunnel vanaf het Centraal Station naar het noorden voor de HSL. Straks zullen treinen op drie niveaus binnenkomen. De diamantzaakjes die vroeger onder het spoor gevestigd waren, zijn nu iets naar voren verkast. Eigenlijk wel jammer. Het zag er vroeger echt ongelofelijk shabby uit: goud en grauw bij elkaar.


Een impressie van hoe Antwerpen Centraal eruit zal zien.

Wat me toch altijd weer opvalt, is hoe barok Antwerpen is. Het is net alsof de Rooms-Katholieke kerk er een soort vitrine van wilde maken om het afvallige noorden mee te pesten.


Carolus Borromeuskerk

Eén ding is eigenlijk heel erg aan Antwerpen: lallende landgenoten. Ik maakte het vandaag mee bij de fontein voor het stadhuis. Een hele groep moest en zou de fontein beklimmen. Voorval twee: in de St.-Pauluskerk ging bij een Nederlandse een telefoon af. Er volgde doodleuk een gesprek midden in de kerk. Of doe ik nu moeilijk?
Maar goed, enkele tips met betrekking tot België:
Lezerstips België (de Volkskrant)