zondag, mei 13, 2007

West-Europa was altijd zo gezellig!



Ik word oud. Ik ben nog van de generatie die weet dat er ooit een grens door Europa liep. Wat daarachter lag, daarover hadden we trouwens maar vage ideeën. In 1989 was ik 13 en heb toen de krantenartikelen uitgeknipt en bewaard. 1989? Ach, ik zal het aan de jonge generatie even uitleggen: in dat jaar viel de muur. Berlijn vierde toen feest rondom en op de muur!

Vanavond heb ik iets doms gedaan. Ik beken het: ik heb het songfestival gekeken. De uitslag is erg. De winnaar is niet eens onterecht: Servië heeft gewonnen. De zangeres is geen beauty, maar het liedje was niet slecht. Verder was het vreselijk: heel Oost-Europa (inclusief Griekenland en Turkije) is geëindigd voor het handjevol West-Europese landen dat meedeed. Duitsland was geweldig (aanstekelijke swing: Frauen regier'n die Welt), maar eindigde ergens op 17 of zo. Frankrijk was grappig, maar bungelt echt ergens onderaan. (Alleen het Verenigd Koninkrijk heeft zich echt belachelijk gemaakt en eindigde net voor Ierland, de hekkensluiter.)
Ik heb het trouwens uitgehouden dankzij de BBC. De commentator (Terry Wogan) was heerlijk ironisch en soms behoorlijk cynisch! De vriendjespolitiek van sommige landen deed hij af als: "Come on!", "They do it again!", "They don't feel ashamed!" etc. Hij deed alsof hij oprecht blij was dat de Britse buikdanseressen van Turkije punten kregen. Tja, als je eigen land zo afgaat, dan moet je toch wat.

Ik mag het niet zeggen, maar bouw die muur maar weer op! Het was vroeger zo gezellig in het westen met elkaar! Eén land is trouwens uitzonderlijk verstandig: Italië. Ik heb ooit in een opiniestuk (tja, wie schreef dat ook al weer) gelezen dat Italië altijd zo realistisch is om de kant van de winnaars te kiezen. Bij zo'n songfestival heeft dat weinig zin, omdat je zelf moeten winnen. Italië doet dus niet meer mee! Wat gaat Nederland doen?

1 opmerking:

Frank Blaakmeer zei

Leuk kaartje. Turkije hoort dus meer bij Europa dan al die rare landen achter het ijzeren gordijn.